Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

сряда, 14 октомври 2015 г.

Обрат! Павел Чернев: Бих седнал с Волен на една маса

Павел Чернев беше откровен, както винаги.
Юристът и бивш депутат и атакист Павел Чернев е един от малкото хора, които излезе чист от политиката. Уважението на хората към него се видя и в шоуто „ВИП Брадър“ преди 2 години, в което той бе приет отлично от публиката. Разговаряме с Чернев по любимата му тема – национализма.
Както винаги, той е откровен до болка във всяка една изречена дума. Нещо повече, чрез медията ни протегна ръка дори към Волен Сидеров, с когото последните години водиха люти битки. Той коментира и скандала, в който тези дни се забърка лидерът на „Атака“.

Интервю на Милан Николов, в-к "Всеки ден"

-Г-н Чернев, как ще коментирате това, което се случи с Волен Сидеров пред магазина за цигари в петък?

Виждам, че започват да тласкат нещата към Деси Чуколов, пак се играе някакъв гаден сценарий. Не е изключено да започнат да го товарят него с обвинения, да се случи с него това, което стана с мен при инцидента на магистрала „Тракия“. Сидеров е с малко по-буен характер, но видях от кадрите по телевизията, че имаше доста хора, които също се държаха агресивно с него. Не съм му адвокат, но никой истински националист не би позволил нещо подобно. Всички знаят, че Волен е националист. Това, което стана на магистралата преди години, беше една обща наша голяма грешка.

-Националисти ли са българите според вас?

По-скоро българите са силни патриоти. Националисти са, да речем сърбите, които стигат до крайности. Българинът е по-мек и по-справедлив, но когато опре ножа до кокала, става истински лъв, спомняте си Балканската война. Боя се обаче, че днешният българин е много разсеян, разочарован, загубил ценностите си. Но все пак и сега виждам как много българи вече търсят път в нещо ценно, нещо добро и национално, в което да повярват. Тези неща вървят винаги успоредно с безверието и търсенето на идеала.

-Защо трябва да сме националисти? Заради историята ни, или за да се запазим като нация?

По същата причина, поради която малкото дете трябва да бъде егоист и да се грижи за себе си. България е държава, която има нужда да се развива в тази политическа ситуация. В момента сме много зле икономически представени в този Европейски съюз, в който членуваме. Ние изпълняваме правила, които не са подходящи за нас, а за богати държави. Трябва да използваме едно основно правило – това на развиващата се държава, да правим всичко, което е в наша полза, а не в наша вреда. Трябва да сме поне малко националисти във всяка една сфера, както в културата, така и в икономиката.

-Да, но много хора са на мнение, че ако загърбим интересите на силните, а следим нашите си такива, ще имаме много негативни последици, ще ни игнорират?

25 години нашите политически представители се глезят на силните на деня, а какво получихме? Разградена и фалирала държава, липса на армия, която да ни пази по въздух, море и суша. Доходите ни от митниците отиват в Брюксел, те не са наши. Вземаха ни, вземаха ни и пак ни взимат. Трябва вече да им кажем „Хайде стига, нека да видим какво ще дойде за България“. Като не получаваме нищо, „Довиждане, добър ден Москва, добър ден, Пекин“.

-Смесването на нациите прави ли страната по-цветна?

Това са такива примитивни теории и в едната, и в другата насока. Тези, които твърдят, че трябва да има чиста нация – няма никъде такава, няма как да стане и тук. Не може и всички нации да се обединят. Казал го е Левски много просто: „Свобода всекиму, но и всекиму своето“. Не могат сега да ме карат да приемам хора от Афганистан и Ирак, които са със съвсем друга култура и манталитет от моя. На всичко отгоре и не са с добри чувства към мен, а ти да ме задължаваш да ги приемам, защото някой в Брюксел бил разпоредил.

-Как гледаш на прокламираното от „бръснатите глави“ мнение да се чисти нацията с насилие?


Това не е сериозно. Ще го кажа ясно и точно. Те адски вредят на истинския национализъм. Първата ни работа е тези скинари да ги пратим да се по трудят малко за обществото в едни лагери заедно с циганските мародери. Да са едни до други да почукат камъни, ще им е интересно. Няма начин да не направим протест или акция и те да не се налепят веднага, после ни изкарват нас неофашисти. Българският национализъм не е нито италиански фашизъм, нито немски неонационализъм. Ако ти подкрепяш Хитлер, значи си пред национално предателство. Веднага давам пример – скинарите ни застанаха в подкрепа на украинските фашисти миналата година, а точно те веднага след това забраниха на многото българи в Украйна да използват своя майчин език. Какво се получи, бръснатите глави подкрепиха украинските фашисти срещу собствената си кръв, извършиха предателство. Българският националист е наследник на Каравелов, Раковски и Левски. Те до един бяха хора - изключително свободолюбиви личности. Те не бяха расисти, имаха широк светоглед. Ние искаме да ги претворим, особено със стремежа към свободата. Първото ни правило е да се борим за свободата.

-Можем ли някога да ги минем сърбите по национализъм?

Различно е, те са много люти шовинисти. Обичаме да казваме „България над всичко“, но в реалността не го правим. Ние сме много толерантни към съседите си. Вижте, че във всяка селска кръчма се чува гръцко, сръбско и чалга. Да сте чули в Сърбия или Гърция българска музика?

-На какво се дължи фактът, че националистическите партии не могат да се наложат в родната политика?

Това е европейски проблем. Всички националисти и на Стария континент, и тук сме разединени. Последните години стана един прелом и хората започнаха да се вслушват в това, което говорим ние. У нас един от големите ни проблеми е, че се разбихме като земеделците на крила. Така губим сила и авторитет. Извън парламента сме поне 15 партии, а вътре са 2. Това разделение ни прави смешни в обществото. Сидеров при инцидента в петък бе лидер на националистическа организация, а някакви гаменчета му викаха с подигравки, обиждаха го. Кой националист би понесъл това?! Може ли някой на Джери Адъм да каже „палячо“. Говорим за авторитета, който ние в България загубихме, защото се ругаем един друг.

- Какво чувстваш в момента към партия „Атака“?

Това е нещо, което аз преди 10 години започнах да строя с много желание. В момента виждам там неща, с които не съм съгласен, но има и много такива, с които съм съгласен. В момента „Атака“ се явява най-изчистената позиция в парламента. Те се държат най-опозиционно, имат принципна позиция. Има все още хора там, с които започнахме в началото, имам еднакви възгледи с тях. Единствено някакви наши пререкания със Сидеров ни разделят.

-Би ли седнал с Волен Сидеров на една маса след всичките тези противоречия?

Много интересен въпрос. И да, и не. Ясно е, че повече ние с него не може да сме това, което бяхме преди 10 години. Но има и нещо друго, което е по-скоро „да“. Бих застанал на една маса на една изчистена пробългарска патриотична позиция „за България“. Не съм затворил вратата и към Патриотичния фронт, не съм се карал и с ВМРО. Бих застанал на една позиция с всеки един, дори с Волен Сидеров, ако интересите на България го налагат. И аз мисля, че това е така, ние, националистите, трябва да се обединим. Обединени ще сме непобедима сила!

-Виждаш ли се отново в голямата политика като народен избраник?

Първото ми представяне като депутат ми костваше твърде много в личен план. Понесох доста негативни неща, към които не искам да се връщам. Имах загуби в личния ми живот. Вече съм малко несъгласен с пребиваването ми в сградата на парламента. Не случайно, когато от Патриотичния фронт ми предлагаха, отказах, предпочетох да помагам отстрани. Научих се да съм активен и да съм в събитията, дори и без да съм в парламента. Не трябва да подценяваме това, което може да се постигне и извън тази сграда. В България парламентът се изгражда така от много години, че да не работи. Реално депутатите, малцина от тях, работят истински, а хората го усещат и затова се настроиха срещу тази професия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар