Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

понеделник, 24 март 2014 г.

Безобразие по присъдата срещу Тони Мамата! Съдиите преписали мотивите от делото срещу Златко Баретата

Антон Савов-Тони Мамата
Истински скандал става в спецсъда, след като съдиите от там преписали мотивите от присъдата на Софийски градски съд на Златомир Иванов-Златко Баретата и ги приложили като мотивация за присъдата на приятеля му Антон Савов-Тони Мамата. Заради това адвокатите на Савов настояват присъдата му да бъде отменена, а делото да бъде върнато за преразглеждане от друг състав. Научихме скандалните подробности.


На 13 февруари 2012 година Баретата получава тежка присъда от 8 години. Две години по-късно "спецсъдиите" се бавят два месеца с мотивите по осъдителната присъда от 5 години на дясната ръка на Златомир Иванов Антон Савов. Когато адвокатите му получават мотивите, те остават с отворена уста. 7-ми състав от Спецсъда е направил нагъл копи-пейст на документа на 30-и състав на Софийски градски съд, с който се осъжда Баретата. Те са леко променени, като в променената част се виждат доста правописни грешки.

Това се случва след като Върховният касационен съд върна дело за убийството на Мария Златанова на Апелативния съд в Бургас, че преписал мотиви от друго дело. В морския град сгафиха по същия начин и с дело на Йордан Лечков. По делото срещу Мамата са изразходвани много държавни средства, а след тази грешка то най-вероятно ще стигне до последна инстанция и ще бъде върнато, всичко да се случва наново.

Антон Савов-Тони Мамата бе осъден също с тежка присъда, но след като видяха преписаните мотиви, адвокатите му са категорични, че делото е предрешено и присъдата е решена много преди края на процеса.
"Последните ни думи пред съда продължиха повече от 10 часа, всички се старахме да защитим клиентите си, а се оказа, че това е нямало смисъл и никой не ни е слушал. Това ли е правосъдие? Така ли трябва да протича един процес? По това дело са събирани конкретни доказателства срещу нашите клиенти. Същевременно в настоящото производство не са събирани доказателства срещу и в полза на подсъдимите, част от претендираната организирана престъпна група, по делото срещу Златомир Иванов и въпреки това съдебният състав на СНС признава за участници същите лица, които са признати и пред СГС и оправдава същите участници, които са оправдани от СГС", твърдят адвокатите на Мамата.

Те са подали жалба пред по-горната инстанция - Апелативен специализиран съд, като в нея са категорични, че с тези мотиви съдът не е отговорил на исканията на подсъдимите и адвокатите, като така им е нарушил правата. Погубен е и принципа на непосредственост и независимост, ядосват се юристите.

Адвокатите настояват присъдата на Мамата да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново преразглеждане от друг състав на спецсъда, който да си свърши съвестно работата.

Последните такива казуси обаче показват, че това е явно практика на съдиите в България. Вместо да запретнат ръкави и да защитят присъдата си в рамките на 15 дни (какъвто е срокът), те пилеят парите на държавата и след това намират мотиви, готови преди започване на делото, смело ги представят като свои. Така нарушават правата на всички страни в процеса, подиграват се със системата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар