Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

петък, 14 февруари 2014 г.

Издателят Недялко Недялков проговори за Пеевски! "Имаме ли общо? Купиха ли ни? Защо говори пред нас!"

Собственикът на най-четената информационна агенция ПИК публикува в сайта материал, в който говори за политиката на медията. 
Публикувам го, без никаква авторска намеса:

Защо Пеевски говори пред ПИК? Негов ли е сайтът? Защо му слугувате, купиха ли ви?

Дни наред по форуми, вестници и телевизии се въртят подобни въпроси. Мислех си да не отговарям, защото всяко оправдаване излъчва гузност. Днес в сутрешния блок на Би Ти Ви обаче водещата по заместване Марияна Векилска попита колегата ми Ивайло Крачунов, главен редактор на сайта ни и автор на интервютата с Пеевски:
- Кой ви пише въпросите?
Крачунов е деликатно момче, иначе беше в правото си да я попита:
- А на вас кой постоянно ви диктува в слушалката?
Кой, наистина, ни пише въпросите… Купи ли ни Пеевски, защо му даваме думата и за колко се продадохме…
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Тъжно е, защото в крайна сметка ми се налага да влизам в омразния „обяснителен режим”.
В България, държавата на късата памет, все пак малцината паметливи помнят, че двубоят ми с Пеевски е твърде стар. И го водя през последните пет години, публично, по време на целия режим на Бойко Борисов. Когато беше опасно и не беше конюнктурно, както е сега.
През август 2011 г. заедно с колегите ми от „Галерия” Кристина Патрашкова и Явор Дачков отидох при Борисов с официална жалба срещу медийния монопол на Ирена Кръстева /вижте тук/. Изложихме факти, документи, поискахме проверка. Час по-късно свикахме пресконференция в БТА /вижте снимката долу/.
В резултат на това Комисията за защита ка конкуренцията започна разследване в областта на вестникарското разпространение. Естествено – полза никаква, но пък набързо бях етикиран по медиите като „слуга на Огнян Донев и Иво Прокопиев”.
На следващия ден с Патрашкова и Дачков отидохме при американския посланик, пак за монопола /вижте тук/.
Архивите са живи, помнят. На когото му се занимава, може да провери. В това време Борисов и Цветанов приемаха Пеевски по кабинетите си, а малко по-късно изрекетираха Огнян Донев и Любомир Павлов да продадат „Труд”, „24 часа” и „България днес”. Иначе ги чакаше арест…
Разбира се, днес, в изявата си по Нова телевизия, г-н Донев услужливо пропусна да си спомни. Обвинения в пране на пари, рекордни гаранции по мярката за неотклонение – карай да върви…
Пропусна да си спомни и че Борисов и Цветанов го задължиха в никакъв случай да не позволява моето оставане в „България днес” – заради скандалните откровения пред вестника на Сесил Каратанчева, че е била ухажвана от Борисов в невръстна възраст.
А свидетелства и свидетели на рекета на ГЕРБ над Донев и Павлов има. Да речем – скайп разговорите „Светлана и Оги”, публикувани в ПИК, безпрецедентен документ за времето на медийната низост.
След елиминирането ми от „България днес” под диктовката на Цветанов създадох ПИК. Заедно с журналиста Ивайло Крачунов, който работеше с мен и в „България днес”, и други колеги от екипа.
За някаква си година, сякаш на шега, станахме №1 в жанра. Част от събитията в държавата се случваха през нас. Не спирахме да пишем и за едните, и за другите.
В началото ни брояха за „сайта на Алексей Петров”. Тази мода поотмина. А после, пуснехме ли интервю с Борисов, форумите гръмваха, че сме „гербаджийска пасмина”. Пуснехме ли интервю със Станишев, ставахме „червени педали”. Пишехме ли за Първанов, ставахме „подлоги на АБВ”.
Лично Цветан Василев, шефът на Корпоративна банка, в интервю за „Дойче веле”, обяви, че ПИК заедно с Офнюз, Бивол и Медиапул, обслужва интересите на Иво Прокопиев.
И сега, след серията от интервюта /неочаквани и за самия мен/ с Делян Пеевски, ни обявиха за негови слуги…
Защо Пеевски говори пред нас? Според мен именно това е най-голямото доказателство, че не сме негова медия. Той е достатъчно умен, за да проумява, че ако говори пред семейните си медии, чуваемостта на посланията му ще е дискредитирана.
Ако говори пред независима медия обаче, думите имат различна тежест. Това е елементарен способ на добрата пропаганда.
Сутринта по Би Ти Ви бе излъчен филм с претенциите за разследване. Колкото и да се постарах, не научих нищо ново от това разследване. Живеел в имоти, които не били официално негови, а на майка му… Ползвал офшорки.  Дотук не виждам нищо незаконно.
Мина се и към махленски, водевилни сюжети – като този, че класната била дамата му на бала, или че някакъв съвипускник не го бил мяркал в университета… Това значело, че си бил купил дипломата?!
Доста жълто, плоскоскроено, клюкарско за медия с претенции за обективност и сериозност!
Затова Крачунов резонно попита и Би Ти Ви, и Noresharski /който май би трябвало да се прекръсти на NoPeevski, с такъв патос са се фиксирали в него/: Добре е, че разследвате Пеевски, а кога ще разследвате най-големите му публични опоненти Прокопиев и Плевнелиев?
Срещу Иво Прокопиев, по негови собствени признания, текат 11 данъчни ревизии. Има официални сигнали срещу президента и съмнения за пране на пари. Noresharski и Би Ти Ви мълчат. С еднакъв аршин ли мерят? Това свободна журналистика ли е?
„Рупорът на атаките срещу мен са Плевнелиев и Прокопиев. Войната в държавата е, за да се върне кръгът "Капитал" на власт. Аз няма да спра да изобличавам далаверите им”, обяви Пеевски пред ПИК.
Да не би днешното „разследване” по телевизията да е техният отговор? Реваншът им? Думите на Пеевски не тревожат ли никого? Защо се вторачваме в него, а не в това, което казва? Ще разследват ли твърденията, че Цветанов му е оказвал натиск навръх рождения му ден?
Няма да се уморя да питам. И няма да се причисля към кресливия хор хулители на Делян Пеевски, към ловците на вещици, няма да превърна медията си в трибунал, само защото такава е конюнктурата или защото някакви хора протестирали на площада. Неясно защо и неясно от кого платени.
Когато е трябвало, когато беше опасно, бях обществен враг на Пеевски. Повечето от днешните "протестъри" научиха името му едва на 14 юни 2013 г. Оттогава за него се каза и изписа доста. Сега е време да проговори той. Тепърва ще става интересно и ПИК ще държи „линията” отворена – и за него, и за президента, и за Борисов, и за Станишев, и за Прокопиев. Впрочем, той защо ли не ни вдига телефона...
Недялко Недялков, едноличен собственик на "ПИК нюз"

Няма коментари:

Публикуване на коментар