Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

понеделник, 13 юли 2015 г.

2000 молдовци излязоха на митинг за обединение с Румъния

Младите хора в Молдова са ясни,
искат да са част от Румъния
Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта подкрепиха Марш на обединението, организира от молдовски привърженици на идеята за съюз с Букурещ.

Това съобщиха румънските и молдовски медии. Около 2000 юнионисти (привърженици на обединението на Румъния и Молдова) проведоха вчера в Кишинев митинг с призив да започне обединителен процес. След края на митинга бе организирано шествие по улиците на молдовската столица. Участниците му продължиха с Марша на обединението, който всъщност бе започнал в понеделник и завърши в неделя, достигайки до румънския град Яш. Част от участниците достигнаха и до Букурещ.

Молдовското онлайн издание Unimedia.info изтъква, че президентът не е могъл да срещне групата млади хора, които са миналия дългия път от Кишинев до Букурещ, но държавният глава "бил възхитен от тази постъпка". "Със своя дръзки жест те показаха с цялата сила на своето поколение, което се чувства дълбоко европейско, че нашият път е общ.

Ние ще докажем, че ... ще изпълним нашата мечта и ще бъдем заедно в Европа", написа Йоханис на страницата си във Фейсбук. На свой ред румънското издание "Евениментул зилей" цитира премиера Понта, която окачестви акцията на юнионистите като смело действие. "Аз смятам, че румънците от двата бряга на Прут имат обща съдба.
И аз мисля, че тези млади хора имат повече смелост и сила за осъществяване на тази обща съдба в сравнение с политиците. Аз лично приветства този жест", заяви Понта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар