Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

събота, 23 май 2015 г.

Няма да станем като Румъния, мафията ни не е глупава

Една река ни дели, а такава разлика в манталитета.
Кунева и още една сурия "експерти" могат да ни обясняват как ще заимстваме опит от Румъния в борбата с корупцията, ще обособим звена, специалисти, системи и хоп, ние също ще цъфнем и ще вържем. На всеки нормален българин обаче му е ясно, че тая няма да стане.

И 100 независими, специализирани и не знам си още какви прокуратури да се създадат, в България осъдени за корупция няма да има. И не защото сме по-зле от Румъния, а защото тази необяснима магия, която позволи на северната ни съседка да излезе от блатото на мафиотската безнаказаност, тук трудно ще се повтори. Такова епохално щастливо стечение на обстоятелствата като в Румъния трудно се случва два пъти. Самият въпрос как Румъния успя продължава да стои без конкретен отговор. Да, всеки може да проследи хронологията на ходовете, назначенията и решенията в мащабната реформа, оглавявана от няколко смели жени, но никой не може да проумее как така това беше позволено. Защото на цяла Европа е ясно, че и в България, и в Румъния мафията дерибейства.
Въпросът е как така румънската мафия проспа едно цяло съдебно цунами, което я отнесе? Как румънският Доган или Делян Пеевски не притисна, не заплаши, не самоуби който беше нужно по веригата, за да спре тази реформа? Това е най-големият въпрос, който остава без отговор. Глупост или подценяване - явно това е тайната на румънския успех. У нас обаче не можем да разчитаме на глупост. Как си представяте политическата олигархия, която дърпа конците в България, да се остави да я съдят, да я опандизят и да й вземат милионите и милиардите? Как си представяте мафията да стои кротко и да гледа възхода на една армия от независими прокурори и съдии, които са готови на всичко, за да я унищожат? Та нали тази мафия ще смаже въпросните прокурори, съдии и министри още в зародиша на техните намерения! И то не просто ще ги смаже. 
Българската мафия убива, заплашва, притиска, отвлича, съсипва. Тя е прекалено добра, за да е глупава и прекалено хитра, за да подцени. Ето защо румънският модел няма да успее у нас. И няма нужда Кунева да харчи държавни пари за структори и реформи. Докато политическата мафия съществува в този си вид, корупцията ще продължава да бъде естествената среда, в която живеем. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар