Харесайте фейсбук страницата РУМЪНСКИ ФУТБОЛ. Така ще се информирате на всеки час какво се случва на север от Дунав. @ Това е един уникален проект, който се прави за вас!

вторник, 18 февруари 2014 г.

До края на месеца прокурорите казват дали ще има нов "Октопод"

Алексей Петров
До 28 февруари прокурорите ще трябва да се произнесат дали ще има дело "Малък Октопод". Това разкри пред ПИК адвокат Ваня Траянова, която защитава правата на Антон Петров-Хамстера.

Алексей Петров, Антон Петров, братята Дамбовци и адвокатът Николай Велков наскоро подадоха молби делото да бъде внесено в съда или обвиненията срещу тях да бъдат свалени. Това се случва след 4-годишно разследване срещу тях.
Прокуратурата не спазва срока, даден от съда, и така остава вторият вариант, при който обвиненията за данъчни престъпления падат.

Петимата са арестувани точно преди 4 г., но до момента прокуратурата не е изготвила обвинителен акт срещу тях за данъчни престъпления, пране на пари и източване на "Кремиковци". Банковите им сметки са блокирани, а имотите - запорирани от Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

"Трябва да го прекратят, едва в края на месеца ще разберем, защото дотогава е срокът, в който прокурорите трябва да вземат решение какво се случва с това дело. Има разминаване в това, което се пише в медиите, и действителността. Това всъщност не е "Малкият Октопод, защото в началото обвинителите стартираха разследването, наричайки го "Голям Октопод". Така че, надяваме се да се спазват законите и сроковете и делото да бъде спряно", каза пред медията ни адвокат Траянова.

На 10 февруари 2010 г. в операция "Октопод" са арестувани над 20 души. По-късно делото е разделено на две. През август 2013 г. с промените в НПК парламентът върна правото на обвиняемите да искат делото им да се прекрати, ако прокуратурата не го внесе в срок с съда. Изключение се прави само по разследвания за убийства, където вечният обвиняем остава.
Бизнесмените, известни като братя Дамбовци, и адвокатът Николай Велков не са подсъдими по "Големия Октопод" за разлика от Алексей Петров и Антон Петров. Пламен Стоянов и Велков са обвинени, че участват в престъпна група, въпреки че се запознават в следствения арест.

Имуществото, банковите им сметки и фирмените им дялове обаче остават запорирани
през 4-те години на безплодно разследване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар