понеделник, 10 август 2015 г.

В Румъния: "Новината" за "терорист" Мимо Попеску е измислена от българите

Мимо си е в Букурещ, възмутен от злоупотреба с документа му

"Новината", че в България има румънски терорист е напълно измислена, пишат медиите в северната ни съседка, цитирани от Блога на Милан Николов.
"Сензацията" предизвика дипломатически скандал.
Изданията на север от Дунав се позовават на вътрешния ни министър, с който е заявил, че определени медии в страната ни са подвели хората с информацията, че в България се крият терористи на Ислямска държава.

Според румънските медии новината се е появила първо сайта Noviniте.bg е съобщил в България, че в страната се крият терористи, които са от женски и мъжки пол. Проверка обаче показа, че информацията излиза първо в БНР. "Новината" беше преписана от други сайтове, които веднага започнаха да създават паника. Дори днес в част от тях излезнаха повтарящи се информации, че терористът Мимо, бил засечен в бус, нещо което вече беше писано преди 2-3 дни.

Проверка на румънските журналисти показва, че информацията е фалшива, като те дори открили въпросният Мимо. Вътрешният министър на България казва пред румънските медии, че сигурността на фестивала в Бургас е била грешно и подвеждащо пусната от българските медии, а всъщност терористи изобщо не са търсени у нас.
Журналул.ро: Мимо Попеску издирван за тероризъм, лъжлива новина.
Днес всички румънски издания излизат с подробности, как в България е пусната лъжлива информация, която обвинява румънец в тероризъм.
http://jurnalul.ro/stiri/externe/mimo-popescu-suspectat-de-terorism-o-stire-falsa-693940.html
Медиите у нас направиха дипломатически скандал, защото се наложи румънското външно министерство да излезе, забележете в неделя (неработен ден) с изявление, че тази информация е невярна.
От румънското външно министерство са се свързали веднага с българското вътрешно министерство, откъдето са казали, че у нас наистина тези дни е имало акция, но тя е била срещу българска група, която правила фалшиви документи и нямало нищо общо с румънски гражданин.
Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата опровергаха информацията.
От пресцентъра на прокуратурата настояват, че те не са източник на подобна информация. "Всяко позовавене на пресцентъра на прокуратурата за наличието на терористи у нас е неточно и некоректно.
Прокуратурата е в непрекъсната връзка с ръководствата на МВР и ДАНС".

Така новината на novinite.bg и БНР се оказа партенка, а незнайно защо водещи медии продължават да я публикуват и днес и то с "нови подробности".

Самият Мимо Попеску си е в апартамента в Букурещ, заедно с приятелката си, с която живее на семейни начала, и бил възмутен от нещата, които се тиражират в България. Той щял да си търси правата по съдебен ред, съобщават водещите румънски медии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар